Hoeveel stress ervaar jij in je leven? En op dit moment? Hoe merk je eigenlijk dat je stress hebt?

Een beetje spanning of stress in je leven kan nuttig zijn. Als er gevaar dreigt dan is het handig als je spanning ervaart: je lichaam bereidt zich voor op vluchten of vechten. Alles is gereed om te kunnen handelen. Deze reactie kan ook nuttig zijn als je bijvoorbeeld muzikant of acteur bent en voor een optreden staat. Ook als je een presentatie geeft is een beetje spanning meestal positief. Het zorgt ervoor dat je scherp en alert bent. Als spanning aan blijft houden en er geen ontspanning meer volgt na de spanning, dan kan deze stress chronisch worden en zich vastzetten in je lichaam. Met allerlei vervelende gevolgen als vermoeidheid, concentratieproblemen, snel geïrriteerd zijn, lichamelijke klachten als buikpijn, hoofdpijn en rugpijn waar geen medische oorzaak voor gevonden kan worden. Je komt in een negatieve spiraal terecht. Je kunt je eenzaam, onzeker gaan voelen en merken dat je steeds minder goed functioneert.

Wandelen

De oorzaak van stress kan buiten jezelf of in jezelf liggen. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met school- of werkgebonden factoren, gebeurtenissen in je leven of omstandigheden in je leefomgeving. Ook interne factoren kunnen een rol spelen. Je voelt je misschien anders dan de mensen om je heen en piekert daarover, je hebt last van sombere gevoelens of angsten die je belemmeren. Het kan ook zijn dat je niet uit de verf komt op school of je werk. Als je op school zit wordt de lesstof wordt misschien aangeboden op een manier die niet aansluit bij jouw manier van denken. Daar kun je onzeker van worden of je ontwikkelt een laag zelfbeeld door negatieve schoolervaringen.

Langdurige stress kan je ziek maken. Zowel fysiek als mentaal. Je zou deze klachten ook kunnen zien als een aanwijzing om op een andere manier om te gaan met de dingen die je tegenkomt in je leven. Spanning en pijn in je lichaam wijst je eigenlijk de weg naar binnen. Het geeft je informatie over wat zich in jou afspeelt. In je zelf vind je de antwoorden die je nodig hebt. Iedereen kan gebruik maken van deze (lichaams)wijsheid. Om daar toegang toe te krijgen is het belangrijk dat je de rust en ruimte neemt om te ervaren wat je ervaart in jezelf, erkent en aanvaard wat zich binnen jou afspeelt, verwerkt wat aandacht nodig heeft.