Yoga & meditatie

Rust, stilte en ontspanning vind je in jezelf

Yoga

Yoga kan een hulpmiddel zijn om de weg naar binnen te (her)vinden. Bewustwording van gedachten en gevoelens,  de adem, je fysieke lichaam, kleine en grote bewegingen in jezelf. Het hier en nu. De grote uitdaging is om in je dagelijks leven aandachtig en aanwezig te zijn. Yoga geeft je tools om stress te verlagen en je balans steeds opnieuw te vinden. Daarnaast houdt het je lichaam soepel en lenig.

In ons drukke leven lukt het niet altijd om de tijd te nemen om te voelen wat je voelt. Te ervaren wat je ervaart. Onze samenleving is druk, veeleisend. Dat zorgt er voor dat we vaak naar buiten gericht zijn en veel in ons hoofd bezig te zijn. Voortdurend worden we uitgedaagd om onze grenzen te verleggen en er over heen te gaan. Juist in deze tijd is het belangrijk om bij jezelf te kunnen blijven en aanwezig te zijn in je lijf. Ruimte in jezelf te voelen en ontdekken. Temidden van alle stormen om je heen in het oog van de orkaan te kunnen blijven.

yogabuiten3
yogabuiten8

KiYojo biedt een zachte vorm van hatha yoga die geschikt is voor westerse mensen. Door geconcentreerd en met aandacht te bewegen wordt de voortdurende gedachtenstroom, het denken, tot rust gebracht. De oefeningen zijn veelal meditatieve bewegingsoefeningen en hebben een uitwerking op je fysieke lichaam, maar ook op je geest. Daarnaast komen iedere les ademoefeningen, yogahoudingen, meditatie en een ontspanningsoefening aan bod. Ook worden er regelmatig visualisatieoefeningen gedaan.

De yogalessen kenmerken zich door met aandacht van binnenuit te bewegen. Het gaat er niet om hoe het er uit ziet, maar dat je zelf leert voelen hoe je met aandacht, vanuit ontspanning en stabiliteit kunt staan, zitten, liggen en bewegen. Door hier regelmatig mee te oefenen vanuit een open houding,  leer je jezelf steeds bewuster en vanuit een eigen (gevoels)perceptie waar te nemen. Je leert herkennen wanneer je gespannen of ontspannen bent. Je lichaam beschikt over een eigen wijsheid. Als je dit activeert door bewust te bewegen en te ontspannen, zul je ook in je  dagelijkse leven gaan merken dat je sneller terug kunt komen bij je eigen stevige basis. Lichaam en geest zijn één, dus  fysieke ontspanning zal zeker ook invloed hebben op je geest, je mentale activiteit en emoties.

De benadering van KiYojo is rustig en stil , praktisch en persoonlijk. De lessen vinden buiten plaats in een prachtige natuurlijke omgeving van mei tot augustus, bij droog weer. Door middel van fysieke oefeningen, ademhaling en meditatie word je uitgenodigd om de aandacht naar binnen te keren dicht bij jezelf te zijn. Yoga wordt ook gezien als een manier om tot spirituele groei te komen. Spiritualiteit zit in jezelf. In het hier en nu volledig aanwezig zijn in je eigen lichaam met de voeten op de grond.

Bij klachten of aandoeningen van fysieke en/of psychische aard is het raadzaam met je arts of behandelaar te overleggen of yoga geschikt voor je is. Je kunt een proefles volgen en zelf ervaren of deze yogavorm bij je past.

Maanmeditaties

De maan is mysterieus en verbonden met vrouwelijke energie en vrouwelijkheid. Zij heeft, net als de seizoenen, haar eigen ritme en beïnvloedt ons in ons dagelijkse leven. De natuur draagt een diepe en tegelijkertijd eenvoudige wijsheid in zich. Het wonder van het leven zelf laat zich zien als je verbonden bent. Met jezelf, de mensen om je heen, de aarde en ook de sterren en planeten. Weten dat je onderdeel bent van een geheel.

De zachte, ontvankelijke energie van de maan nodigt je uit tot reflectie, uitrusten, herstellen.

Tijdens nieuwe maan is het donker. Het is de tijd waarin je opnieuw stil staat bij je wensen, verlangens, voornemens en deze concreet te maken. Het licht van volle maan schijnt op alles in jezelf en maakt je bewust van wat afgerond is en losgelaten kan worden.

mudra-2307822_1920
Scroll to Top